LAOS

Tak schválně, kolik toho víte o Laosu? My jsme o této zemi před naším cestováním vůbec nic neslyšeli. Laos má s naší zemí společné dvě věci. Je to země, která nemá přístup k moři, ze západu sousedí s Thajskem a Myanmarem, z východu s Vietnamem a na severu a jihu s Čínou a Kambodžou. Druhá věc je pivo Beer Lao, které bylo vyhlášeno jako nejlepší pivo v Asii. Proč se dozvíte níže. Věděli jste také, že Laos je nejvíc bombardovaná země na světě?



Zažijte atmosféru Laosu


Mekong


Desátá nejdelší řeka světa (4500km) tvoří hranici Laosu s Myanmarem a Thajskem. Říkají ji
Mae Nam Khong – Matka vod a opravdu je tato řeka nejdůležitější řekou Asie. Pro 60 milionů lidí poskytuje zdroj vody, potravy, půdy a probíhá na ní důležitá doprava.
My jsme se na něm plavili necelé 3 dny z Thajska, kdy jsme na březích mohli vidět vesničky, které jsou turismem ještě nepolíbené a zároveň ty, ve kterých jsme přespávali a mohli tak najít hotel i restauraci.


Beer Lao

Hned jak jsme v Laosu ochutnali první pivo, věděli jsme, že ta chuť je na místní asijské poměry vyjímečná. Bylo také vyhlášeno nejlepším asisjkým pivem. A zjistili jsme proč. Sivilay Lasachack, dáma na obrázku níže, se totiž učila sladovému řemeslu v České republice.

Beer Lao najdete v Laosu úplně všude nejen v restauracích, ale také na cedulích a bilboardech. My jsme se s ním i několikrát projeli stopem :).

Přečtěte si o pivě Beer Lao a jeho neobvyklé reklamě více:




Luang Prabang

Luang Prabang je starobylé královské město plné nádherných chrámů, které můžete navštívit. Městečko s působivou atmosférou plnou buddhismu, kde se můžete podívat, jak mniši dostávají od věřících každý den snídani. Do Luang Prabang se můžete dostat jako my na lodi po Mekongu z Thajska. Je to asi nejvíc turistické místo v Laosu, jelikož je i na seznamu UNESCO, ale jeho návštěva vás určitě nezklame. V blízkosti si můžete udělat výlet na úžasné vodopády Tat Kuang Si a večer se pěkně nadlábnout různých dobrot na místních trzích.

Pojďme zažít atmosféru Luang Prabang v tomto videu:


Vodopády Tat Kuang Si

Měli jsme to štěstí, že jsme na vodopády vyrazili brzy ráno a mohli si tak užít panenskou přírodu a vodopády v džungli úplně sami, než dorazili ostatní turisté. Patří to k nezapomenutelným zážitům naší cesty, kdy se koupete s tímto výhledem.

Pojďte si užít magickou atmosféru vodopádu alespoň virtuálně:


UXO: Laos – nejvíce bombardovaná země na světě


USA Laos bombardovalo během války ve Vietnamu s cílem odříznout Vietnam od zásobovací cesty. Za devět let zde shodili více než 2 miliony tun bomb a Laos se tak stal nejvíce bombardovanou zemí na světě.

Po válce tu ale zůstalo 80 milionů nevybuchlé munice tzv. UXO (unexploded ordnance). Od té doby také zemřely nebo byly zraněny desetitisíce lidí, hlavně děti nebo zemědělci, kteří UXO najdou. Následky UXO vidíte na každém rohu, nikde jinde na světě jsme neviděli tolik lidí a dětí bez končetin.



Cestománie: Laos: Buddha, srp a kladivo


Cestování autobusem

Jen tak pro zábavu bychom rádi přidali fotky a vzpomínku na naši NEJ cestu autobusem v naší cestovatelské historii. Ano je to právě v Laosu na zadní sedačce, která se nedá sklopit dozadu, mezi sedadlem před vámi je asi 5cm místa (oba s přítelem měříme nad 180cm). Je asi 40 stupňů ve stínu, autobus samozřejmě nemá klimatizaci, nemáme okénko a žádný vzduch k nám nedochází, v autobuse je 2x více lidí než by mělo, na mě je z jedné strany nalepený místní pán (má zpocená kůže na jeho zpocenou kůži)….. a cesta bude trvat 12 hodin. Ano, byla to jedna z našich nejhorších cest, ale na druhou stranu i nejlepších v tom, že žádnou jinou si nepamatujeme živěji. A přežili jsme ji v mentálním i fyzickém zdraví.

Chceme jen dodat, že v JV Asii je celkem běžné, že se doprostřed mezi sedačky položí plastikové stoličky, na kterých sedí další lidé, že je možné cestovat s motorkou na střeše, a že na každé zastávce do přecpaného autobusu vtrhnou prodavači jídla a pití, což někdy oceníte, když máte hlad a dostat se ven je zcela nemožné, ale po 35. vám křik „maso na tyčce“ už nedělá úplně dobře :).

A kam se ještě v Laosu podívat?

25 km od hlavního města Vientianu můžete navštívit park, kde najdete více než 200 soch Buddhů, místo se jmenuje Xieng Khuan nebo také Buddha Park.

Pokud máte v Laosu chuť zažít atmosféru kamodžských chrámů Angkor Wat v menším měřítku, navštivte chrám Wat Phu Champasak. Nás jeho návštěva okouzila. Nenajdete zde davy turistů a můžete sem dojet třeba na kole.


Tradiční hudba