INDONÉSIE

Všichni stále mluví jen o Bali, ale to je pouze jeden úžasný ostrov z této krásné ostrovní země v jihovýchodní Asii. V Indonésii je více než 17.000 ostrovů, z nichž největší jsou Sumatra a Jáva. Můžete zde navštívit nádherné hinduistické a buddhistické chrámy, vystoupat na sopky, vidět orangutany v džungli, ale samozřejmě si také užít pohodu na plážích na Bali nebo třeba na ostrůvkách Gili.

Pojďte zažít atmosféru této země

Sumatra

Sumatra možná není plná turistických hotelů jako Bali, ale můžete zde navštívit tropický deštný prales, kde vás průvodce zavede na místa, kde můžete spatřit orangutany. My jsme se vydali do Bukit Lawang. Pro nás to byl nezapomenutelný zážitek, který už další generace nemusí zažít. Kvůli odlesňování bohužel orangutani ztrácejí své přírozené prostředí a dnes patří mezi silně ohrožené druhy. Velký podíl na tom má palmový olej.

Tang Kahan a sloni

Na Sumatře také můžete navštívit místo Tang Kahan, kde je rezervace, kde zachraňují slony. Můžete je finančně podpořit a na oplátku si umýt slona. On pak zase umyje vás. Nakonec se na něm můžete krátce projet. Nemá to nic společného s ježděním na slonech, což je známé v Thajsku, kde sloni pouze slouží jako atrakce pro turisty. Zde je o slony dobře postaráno.

VIDEO TANG KAHAN https://www.youtube.com/watch?v=LFp8C7CQXBM

Kmen lidojedů Batakové

Dnes už jsou Batakové milí obyvatelé Indonésie, kteří turistům ochotně ukazují svou kulturu a typické špičaté domy. Ne vždy tomu ale tak bývalo, jelikož je to kmen kanibalů. Podle Marca Pola Batakové snědli své rodiče, když už byli příliš staří na práci. Stejně tak i nepřátelé. Byl to rituál, který byl opuštěn až s holandskými kolonizátory.


Jáva

Jáva je nejzalidněnější ostrov na světě. Žije zde asi 140 milionů obyvatel a nachází se zde hlavní město Jakarta. Na Jávě můžete navštívt dva nádherné chrámy – hinduistický Prambanan a budhistický Borobodur. Prambanan je největší hinduistický chrámový komplex v Indonésii a je zapsán na seznamu památek Světového dědictví UNESCO. Borobudur je buddhistické poutní místo, kde najdete 504 soch Buddhy. Taktéž je na seznamu UNESCO. Pojďme na jejich prohlídku:


Sopky

Na Jávě si také můžete udělat výlet na sopku Bromo, která je vysoká 2329 metrů nebo na sopku Kawah Ijen, která je činná a kde se unikátním způsobem těží přírodní síra. Těžba je velmi náročná a nebezpečná, jak vidíte na videu. Výlet na ní se pořádá v noci, aby člověk viděl síru hořet modrým plamenem, na sopce zažijete východ slunce a po cestě můžete litovat pracovníky, kteří nasazují svůj život, jdou s 80 kg nákladem a dýchají výpary, ze kterých se vám chce stále kašlat.


Bali

Znáte to, všichni mluví o Bali. A opravdu je tam krásně. Lidé se na vás usmívají, nádherná příroda, skvělé jídlo, služby pro cizince, nádherné chrámy, podmořský život…je to prostě Bali a to nemá chybu. Pojďme se tam na videu podívat:

Flóra v Indonésii….


Jídlo a pití

S kuchařem kolem světa se dozvíte vše o indonéské kuchyni. Zároveň je možné navštívit farmy, kde se chovají cibetky. Cibetky jsou roztomilá zvířátka na obrázku níže, která pojídají bobule kávy, potom je vykadí a my lidé si myslíme, že je to skvělé a kupujeme tuto speciální kávu za velké peníze. Slyšleli jste někdy název Kopi Luwak neboli cibetková káva? Ano je tedy z Indonésie. A proč je tak skvělá?
Cibetky mají enzym v trávicím traktu, který způsobí, že kávová zrnka získají jemnější, méně hořkou chuť. Ročně se vyprodukuje pouze okolo pěti set kilogramů, takže možná i toto je vysvěltení ceny.